Partiossa juhlat ja paraatit kruunaa yhtenäinen partioasu. Partiopukeutuminen pitää sisällään huiman määrän symboliikkaa ja merkit kertovat toisille partiolaisille kantajansa kasvusta ja etenemisestä. Yhtenäiset asut viestivät myös yhtenäisyydestä ja tasa-arvosta: me olemme yhtä porukkaa ja ylpeitä siitä! Asiaan perehtymättömälle partiopukeutuminen ja merkkien oikeat paikat tuntuvat helposti kuitenkin rakettitieteeltä, joten tässäpä yleisön toiveesta oikein kuvallista ohjeistusta urakkaa helpottamaan. Olkaapa hyvät!

Kuvia: https://www.partio.fi/partiolaiselle/apua-ja-ohjeita/partioasu-ja-merkit/

Merkkien ompelu

Kaikille yhteiset merkit, eli maatunnus, paikkakuntatunnus, aluejärjestötunnus, piiritunnus, järjestötunnus ja lupausmerkit sijaitsevat kaikkien ikäkausien paidoissa samoissa kohdin.

Maatunnuksen paikka on partiopaidan tai sudenpentucollegen itsestä katsoen oikeassa rinnuksessa. Partiopaidassa merkki ommellaan heti oikean rintataskun yläpuolelle, sudenpentucollegessa vastaavaan paikkaan oikeaan rintapieleen. Loput yhteiset merkit ommellaan allekkain itsestä katsoen vasempaan hihaan seuraavassa järjestyksessä:

Ylimmäksi ommellaan Tampereen paikkakuntatunnus. Sen alle tulee sini-valkoinen Tampereen Partiolaiset ry:n merkki, sitten Hämeen Partiopiiri ry:n ilvesmerkki, sitten Suomen Partiolaiset ry:n sini-valkoinen merkki ja alimmaksi rinnakkain partion maailmanliittojen WAGGGSin ja WOSMin merkit eli lupausmerkit. WAGGGSin sini-oranssi apila tulee edestä katsoen vasemmalle ja WOSMinvalko-violetti lilja oikealle puolelle. Mikäli laumalla, joukkueella tai vartiolla on oma hihamerkki, ommellaan se näiden kaikkien merkkien alapuolelle.

 

Sudenpentujen merkit ja pukeutuminen

Sudenpentujen jälkimerkit ommellaan itsestä katsoen oikeaan hihaan kolmiriviin siten, että Tervetuloa-jälki (sudenpää) on ylimmän rivin keskimmäisenä.

Harjusiskoissa sudenpennun päähine juhlissa ja paraateissa on väiski. Jos et omista omaa, lippukunnalla on muutamia, joita saa lainata. Partiovyötä saa käyttää, mutta se ei ole pakollinen. Juhlissa collegen kanssa käytetään mustia tai tummansinisiä sukkahousuja ja hametta tai mustia ja tummansinisiä siistejä housuja (ei farkut, verkkarit tms.). Kengät ovat niinikään tummansiniset tai mustat. Huivi solmitaan merimiessolmulla.

 

Seikkailijoiden merkit ja pukeutuminen

Seikkailijat käyttävät jo virallista partiopaitaa. Seikkailijoiden aloitusmerkki (kompassiruusu) ommellaan oikeaan hihaan ja ilmansuuntamerkit sen ympärille (pohjoinen ja etelä liljat, itä ja länsi apilat). Taitomerkit ommellaan paririviin kompassiruusun alle. Uusin tapahtumamerkki ommellaan maatunnuksen yläpuolelle oikeaan rintaan ja vanhemmat tapahtumamerkit sijoittuvat oikeaan hihaan taitomerkkien alle. Sudenpentujen päätösmerkki kiinnitetään vasemman rintataskun keskelle alareunaan.

Seikkailijat käyttävät juhlissa barettia, mikäli sellaisen omistavat. Partioasuun kuuluu myös partiovyö. Juhlissa partiopaidan kanssa käytetään mustia tai tummansinisiä sukkahousuja ja hametta tai mustia ja tummansinisiä siistejä housuja (ei farkut, verkkarit tms.). Kengät ovat niinikään tummansiniset tai mustat. Huivi solmitaan merimiessolmulla.

 

Tarpojien merkit ja pukeutuminen

Tarpojien partioasuun kuuluu sama partiopaita, kuin seikkailijoilla. Tarpojien aloitusmerkki (tervetulotarppo) ommellaan samaan kohtaan kuin seikkailijan aloitusmerkki ja muut tarpot ommellaan sen ympärille. Seikkailijakompassi irroitetaan. Tapahtumamerkit ommellaan tähän alle, kuitenkin niin, että uusin tapahtumamerkki on edelleen maatunnuksen yllä oikeassa rinnassa. Seikkailijoiden päätösmerkki kiinnitetään vasemman rintataskun keskelle sudenpentujen päätösmerkin yläpuolelle.

Tarpojat käyttävät juhlissa barettia. Partioasuun kuuluu myös partiovyö. Juhlissa partiopaidan kanssa käytetään mustia tai tummansinisiä sukkahousuja ja hametta tai mustia ja tummansinisiä siistejä housuja (ei farkut, verkkarit tms.). Kengät ovat niinikään tummansiniset tai mustat. Huivi solmitaan merimiessolmulla.